Štátny útlak vo forme povinného poistenia nás civilizovanejšími nespraví

Pavol Luptak
3 min readJan 31, 2024

V EÚ sme svedkami masívneho rentseekingu, kedy štáty pod hrozbou násilia nútia svojich občanov byť klientami súkromných firiem — ako zdravotných poisťovní, tak poisťovní ich auta (povinné poistenie auta).

V Paraguaji NEEXISTUJE povinné poistenie auta.

Veľa z vás žije v presvedčení (ako som žil aj ja), že bez povinného poistenia auta skolabuje dopravný systém, všetci sa so všetkými budú súdiť alebo prídu o všetky úspory, ktorám im pri dopravnej nehode tretia strana nezaplatí. V Paraguaji sa nič takéto nedeje, naopak riešenie nehôd, tam funguje celkom efektívne:

1. Nikto si nechce zničiť svoje auto (ani chudobní svoje lacné, ani bohatí svoje drahé), takže jazdia čo najviac opatrne.

2. Chudobní ľudia nemajú peniaze na povinné poistenie auta, ktoré inak potrebujú na prežitie. Ak by ich štát nútil si platiť povinné poistenie auta, tak možno už vôbec nejazdia a na živobytie by si zarábali ešte ťažšie (poistenie auta začína od 15 USD/mesiac, ale keď máte mesačný plat 300 USD, je to dosť vysoká položka).

3. Naopak bohatí ľudia, ak majú obavy, že do nich niekto narazí, si môžu zaplatiť kompletné plné havarijné poistenie auta, ktoré im preplatí akékoľvek škody.

Obvykle, ak nastane nejaká škodová udalosť, tak obe strany sa to snažia vyriešiť konsenzuálnou dohodou, kde strana, ktorá škodu spôsobila, uhradí náklady (alebo minimálne nejakú ich časť) protistrane. Samozrejme, ak by to odmietla, tak je možné zažalovať druhú stranu na štátnom súde, ale nič štátne v Paraguaji (podobne ako na Slovensku) nefunguje, takže tento proces môže trvať roky.

Takmer vždy sa obe strany nejako dohodnú (môžu aj v naturáliách), pretože nikto nechce riešiť poťahovačky po súdoch.

Ak by mal niekto obavy, že mu protistrana nebude vedieť preplatiť škody na jeho drahom aute, tak si môže platiť kompletné havarijné poistenie auta.

Tento systém je paradoxne SOCIÁLNEJŠÍ ako systém povinného poistenia v EÚ, pretože:

1. Tí najchudobnejší si nemusia platiť nič, štát ich do toho nenúti ako u nás. Zostane im viac peňazí na prežitie.

2. Naopak tí bohatší ak majú akékoľvek obavy, že náklady na ich škody nebudú refundované, si to kompletné havarijné poistenie auta zaplatiť dokážu.

3. Nikto to nezneužíva, lebo pre každého sú to peniaze a byrokracia navyše.

A normálne to funguje (a ja si ako bohatší v Paraguaji platím plné poistenie).

V Paraguaji podobne nefunguje povinné zdravotné poistenie (ak nie ste zamestnanec). Zdravotné poisťovne tým pádom musia reálne súťažiť o svojich zákazníkov, lebo ich klienti sa môžu jednoducho rozhodnúť nebyť klientami žiadnej zdravotnej poisťovne. Preto je komerčné zdravotné poistenie v Paraguaji veľmi lacné.

Som presvedčený o tom, že rentseeking je nemorálna praktika a žiadny štát nás nemôže nútiť, aby sme sa stali nedobrovoľnými klientmi oligopolu pár firiem (v tomto prípade poisťovní, ktoré vďaka tomu majú tučný biznis). Toto rozhodnutie musí byť v prvom aj v poslednom rade na samotnom spotrebiteľovi.

Štátny útlak vo forme povinného plošného poistenia nás totiž civilizovanejšími nespraví.

--

--