Čas na najlepší bankový účet (nielen pre krypto/digitálnych nomádov)

Recenzia prémiového SOLO bankového účtu v Bank of Georgia

Pavol Luptak
5 min readSep 11, 2023

Bankový účet si bez rezidencie v daňovom pekle nemusíte vedieť otvoriť

Pred rokom som sa snažil otvoriť bankový účet vo viacerých slovenských bankách. Všetky ma odmietli, lebo nemám na Slovensku trvalý pobyt. Čo je absurdné, lebo ako slovenského občana ma štát na Slovensku núti nad sumu 15 000 EUR používať bankový prevod. Táto reakcia slovenských bánk ma totiž núti porušovať zákon a používať hotovosť pre akékoľvek vyššie sumy. Ide o veľmi nešťastnú kombináciu trhového kapitalizmu (a práva banky odmietnuť zákazníka) a centrálne vynucovanej štátnej legislatívy zakazujúcej používať hotovosť. Akceptoval by som čistý kapitalizmus, kde každá banka môže diskriminovať svojich klientov a neotvoriť im účet - v tom prípade ale nemôžeme centrálne vynucovať jeho používanie. Alebo socializmus, kde keď centrálne v štáte vynucujeme používanie bankového účtu a zakazujeme hotovosť, tak jednoducho banky ich nemôžu svojim klientom neotvoriť.

Na Slovensku máme tú najhoršiu kombináciu — štát vás nútí do používania bankového účtu, ale banky vám ho nemusia otvoriť, keď nechcú.

Finančná totalita na Slovensku pokračuje

Od bankových účtov v krajinách, ktoré podpísali automatizovaný reporting (CRS) neočakávajte žiadne finančné súkromie (podpísali ho všetky krajiny EÚ). A to obzvlášť od krajín, ktoré majú (alebo budú mať) špeciálnu špehovaciu legislatívu, ktorá umožňuje skorumpovanej polícií (ktorej bývale vedenie je stíhané) a SIS (ktorého dokonca poslední dvaja šéfovia sú trestné stíhaní) prístupovať na vaše bankové účty —

Slováci, zmena: SIS aj polícia si posvietia na bankové účty. Vyhláška začne platiť čoskoro.

Bankové účty na Slovensku sú pod drobnohľadom a čakajte stupídne otázky od vašej banky pri výbere väčšieho množstva vašich peňazí.

Existujú vôbec dobré banky?

Je potrebné podotknúť, že všetky banky predstavujú zásah do vášho finančného súkromia. Podliehajú reguláciám, môžu vám v lepšom prípade zablokovať, v horšom prípade úplne zrušiť účet. Musia reagovať na súdné príkazy z celého sveta. “Bankové tajomstvo” už veľa rokov nikde na svete neexistuje. Neexistujú banky, ktoré ho dokážu udržať.

Existujú ale horšie a lepšie banky.

Ak ste digitálny krypto nomád s lepšou daňovou rezidenciou, existujú o dosť lepšie banky, ako tie ktoré máte na Slovensku / ČR / EÚ. A to také, ktoré:

  • na otvorenie bankového účtu nevyžadujú rezidenciu v žiadnej krajine (otvorenie účtu je na pas)
  • sú crypto-friendly a nezablokujú vám účet, keď si pošlete krypto z lokálnej (gruzínskej) krypto zmenárne (napríklad cryptal.com, mycoins.ge) alebo od akéhokoľvek gruzínskeho krypto veksláka, ktorý neporušuje zákon, lebo daň na krypto v Gruzínsku je 0%
  • vám vaše nové platobné karty pošlú kuriérom kdekoľvek na svete, pričom v Gruzínsku nemusíte vôbec žiť, ani tam robiť biznis
  • doteraz stále nepodpísali automatizovaný reporting (CRS), takže vás nebonzujú do daňových pekiel (v Septembri 2024 sa Gruzínsko chystá podpísať CRS - neustále to ale odkladá). Podotýkam, že pri otváraní daného účtu je možné použiť ako vašu (daňovú) rezidenciu v Paraguaji, Paname či inej krajine, ktorá je iná ako vydavateľ vášho pasu.

Elitný SOLO bankový účet, ktorý vám žiadna slovenská alebo česká banka ako nomádovi neposkytne

Prednedávnom som sa rozhodol otvoriť prémiový SOLO Club účet v Bank of Georgia (podotýkam, že v Liberation.Travel túto službu už vyše roka ponúkame — Chráňte svoje súkromie, 8 dôvodov prečo potrebujete gruzínsky bankový účet).

Otvorenie bankového SOLO účtu dokážeme realizovať kompletne na diaľku za vás, bez potreby navštíviť Gruzínsko.

Na to potrebujeme apostilizovanú kópiu vášho pasu a apostilizovanú kópiu splnomocnenia, ktorým oprávňujete nášho asistenta v Tbilisi za vás otvoriť bankový účet. Podotýkam, že len apostilizácia pasu na Slovensku trvá mesiac, takže ak chcete mať tento prémiový účet otvorený čo najskôr, odporúčam začať už teraz.

Najlacnejší bankový účet SOLO X pri platbe dopredu na jeden rok stojí len necelých 7 EUR/mesiac a v cene máte karty Mastercard World Elite a Visa Platinum s cestovným poistením (podobne ako v prípade Revolutu, môžete vytvárať virtuálne debetné karty na online transakcie). Denný výber z každej karty je približne 17795 EUR. V cene máte aj neobmedzené návštevy letištných salónikov, vďaka vašej karte Mastercard World Elite.

Stredne drahý účet SOLO Premium, ktorý pri platbe na rok dopredu stojí 10 EUR/mesiac zahrňuje už privátneho bankéra, s ktorým môžete bez obmedzenia komunikovať cez WhatsApp (napríklad som s ním naposledy riešil zmenu hlavnej účtovnej meny z gruzínskeho lari na euro predtým aký kurz používajú ich platobné karty v Argentíne). Neobmedzené letištné salóniky sú samozrejmosťou. A množstvo ďalších výhod.

Osobne som sa rozhodol pre najvyšší balíček SOLO Club za cca 24 EUR/mesačne, kde navyše od SOLO Premium mám ešte v cene American Express Platinum (čo je kreditná karta, o ktorú treba špeciálne požiadať a mať depozit na kredit) a VISA Signature, ktorá mi umožňuje neobmedzené výbery z bankomatov všade na svete zadarmo(!) Toto mi neponúkne žiadna slovenská alebo česká banka.

VISA Platinum, VISA Signature a Mastercard World Elite, štandardná súčasť SOLO Club balíčka (dodatočne je možné doobjednať aj kreditnú kartu AmEx Platinum)

Pre väčšinu našich klientov je plne dostačujúci balíček SOLO Premium za 10 EUR mesačne.

Podotýkam, že všetky fyzické alebo virtuálne platobné karty SOLO dokážete pridať do vášho Apple Pay alebo Google Play a realizovať nimi väčšinu transakcií z vášho telefónu.

Platby z EÚ na gruzínsky bankový účet obvykle trvajú 1–2 dni. Poplatky sú líšia, kedže zo strany EÚ ide o medzinárodný prevod. V prípade použitia služieb ako Revolut je prevod zadarmo a to ako na strane odosielateľa, tak prijímateľa.

Koľko to celé stojí a ako dlho to trvá?

Doteraz sme v Liberation.Travel ponúkali kompletné otvorenie štandardného bankového účtu na diaľku v Bank of Georgia za 737 EUR a prémiového SOLO účtu za 1337 EUR. Vzhľadom k tomu, že výhody SOLO bankových účtov a privátneho bankéra výrazne prevyšujú hodnotu štandardného bankového účtu (je výrazne menšie riziko zamietnutia otvorenia SOLO účtu ako štandardného vzhľadom na VIP charakter klienta, podobne v situácii, keď vám vyexpiruje pas, je jeho aktualizácia v prípade SOLO účtu výrazne jednoduchšia ako v prípade štandardného účtu), rozhodli sme sa otváranie štandardných bankových účtov k 20.9 zrušiť (do tohto termínu je stále možné si ho objednať) a ponúkať už len prémiové SOLO bankové účty za cenu 1197 EUR.

Sme presvedčení, že za túto cenu získate jeden z najlepších bankových účtov na svete.

Otvorenie bankového účtu na diaľku bohužiaľ môže trvať až 2 mesiace. Tento čas bohužiaľ nedokážeme ovplyvniť, pretože až 1 mesiac trvá slovenským úradom apostilizácia vášho pasu, ktorý spolu s vaším apostilizovaným splnomocnením potrebujeme na otvorenie účtu. Českí klienti tento problém nemajú, keďže v ich prípade neapostilizujeme pas, ale čestné prehlásenie o pravosti kópie ich pasu, čo je rýchlejší proces.

Ďalší problém je slovenská colnica, ktorá môže zachytiť vaše platobné karty zaslané z Gruzínska a colný proces môže trvať ďalšie 1–2 týždne.

Napriek tejto časovej náročnosti, proces otvorenia SOLO bankového účtu je plynulý a bezproblémový.

Pre vás to znamená len jednu vec - ak chcete čo najskôr začať využívať výhody elitného bankového SOLO účtu, s jeho otvorením treba začať už teraz! Kontaktujte nás na info@liberation.travel.

--

--